Er is zoveel te beleven op Curaçao maar helaas is dit niet altijd gratis. Ben je benieuwd hoe je kunt betalen op Curaçao en wat de gemiddelde prijzen zijn op het eiland? Dan ben je hier op het juiste adres!
Munteenheid
Curaçao is onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden maar je kunt hier niet met de euro betalen. De munteenheid die op Curaçao gebruikt wordt, is de Antilliaanse gulden. De afkorting hiervan is NAF of ANG (soms ook fl van florijn). Deze gulden kwam als vervanging voor de voormalige Nederlandse gulden. De Antilliaanse gulden werd eerst door alle omringde eilanden van Curaçao gebruikt, maar is nu alleen nog actief op Curaçao en Sint Maarten. De munteenheid kan overal op het eiland worden uitgegeven in munten of biljetten.
Een handig weetje: Op Curaçao kun je bijna overal betalen per pin. Check voordat je op reis gaat goed of jouw bank de gulden valuta ondersteunt en of je pinpas is ingesteld op ‘Betalen in het buitenland’. Ondersteunt jouw bank de gulden niet of heb je een Vpay betaalpas? Dit is geen probleem! De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar die door bijna alle banken ondersteund is. Dit maakt het ook voor iedereen mogelijk om te pinnen op het eiland. Pinnen in dollar kan iets duurder zijn dan pinnen in guldens.
Creditcard gebruiken op Curaçao? Dit is ook een geaccepteerde betaalmethode! Let er wel op dat hier extra kosten aan verbonden zijn die er bij een betaling met een normale betaalpas niet zijn.
Valuta/koers
De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de dollar waardoor de waarde van het geld afhangt van de koers van de dollar. Gemiddeld gezien zijn dit de verhoudingen tussen de euro en de Antilliaanse gulden:
- 1 Antilliaanse gulden = 0,50 eurocent
- 1 euro = 2 Antilliaanse gulden
Kijk voor je vertrek goed wat de koers op dat moment is, zo weet je precies hoeveel je moet betalen en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan!
Prijzen van het eiland
Een verblijf op Curaçao is uiteraard net zo duur als je het zelf maakt. De kosten zullen ook verschillen in het hoogseizoen en het laagseizoen, waar het in het laagseizoen natuurlijk goedkoper is. Curaçao is niet het goedkoopste eiland maar is zeker goed te betalen. Een mooi en betaalbaar verblijf boeken? Fun Curaçao heeft via aanbieders een groot aanbod aan accommodaties!
De kosten van buiten de deur eten en drinken verschillen per plek. De toeristische plekken zijn prijziger dan de lokale eettentjes. Gemiddeld gezien kost een hoofdgerecht in een restaurant rond de 40 ANG wat gelijk staat aan ongeveer 23 euro. De prijzen voor lunch liggen hier onder. Een broodje kost gemiddeld 15 ANG wat ongeveer 8 euro is.
Zin om zelf een lekkere maaltijd te maken? De prijzen in de supermarkten verschillen ook veel per winkel. In de duurdere supermarkten zoals de Van der Tweel of de Carrefour, liggen de prijzen hoger dan in Europa. Dit is omdat veel producten uit Europa worden geïmporteerd. Er zijn gelukkig ook genoeg lokale supermarkten waar de producten een stuk minder duur zijn. Ook grotere supermarkten zoals de Mangusa Hypermarket hebben een gemiddelde prijs.
Een dag erop uit hoeft ook niet duur te zijn. De prijzen verschillen per tour/activiteit en er zijn genoeg gratis stranden. De gemiddelde kosten voor een betaald strand zijn 10 ANG (5 euro) voor entree en een bedje.
Tips & tricks
- Ga nooit met teveel geld op pad. Ondanks dat Curaçao over het algemeen een veilig land is, is het ook belangrijk mogelijk diefstal te beperken. Om nog veiliger op pad te gaan, is een klein buideltasje wat onder je kleding kan ideaal voor geld of kostbare spullen!
- Zorg dat je meerdere betaalmiddelen beschikbaar hebt. Mocht je iets verloren zijn na een mooie stranddag, kom je zo niet zonder geld te zitten.
- Onthoud dat er bij elke transactie van contant geld pinnen, extra kosten in rekening worden gebracht. Het is voordeliger om in één keer een wat groter bedrag te pinnen.
- Veel banken hebben een betalingslimiet voor pinnen in het buitenland. Check voor vertrek hoe dit bij jou zit!
Nu alle geldzaken zijn besproken, is het tijd om echt te genieten! Neem gerust een extra drankje, het is tenslotte vakantie!